Pretendujący do miana tytułu lokalnego produktu szprot – Breitling oficjalnie zaprezentowany został podczas uroczystej kolacji w gościnnych progach Restauracji Bar Nadmorski w Rewie. Pierwsza degustacja zgromadziła grono partnerów skupionych wokół idei promowania produktów lokalnych. Pośród gości znaleźli się samorządowcy z powiatu puckiego, przedstawiciele organizacji pozarządowych, Pomorskiej Lokalnej Grupy Rybackiej, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i lokalnych szkół gastronomicznych. Nad całością wydarzenia czuwało Stowarzyszenie „Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy”, które jest inicjatorem działań promujących wpisanie Breitlinga na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Breitling jest daniem, które od kilkudziesięciu lat na dobre wpisało się w kartę potraw przyrządzanych na Kaszubach. To szprot, który z pozoru nie sprawia problemów przy smażeniu. Sukces kulinarny dobrze przygotowanego Breitlinga tkwi w szczegółach przygotowania. Powinien być chrupki na zewnątrz a soczysty w środku, tak podany na pewno zyska wielu smakoszy.

Serdeczne podziękowania należą się dla Stowarzyszenia Kucharzy Polskich za wspaniałą współpracę przy realizacji zadania oraz wszystkim osobom, które wzięły udział z prezentacji Breitlingów – mówi Elżbieta Szwedko, Prezes Stowarzyszenia „Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy”. – Za okazane wsparcie oraz ciepłe słowa na temat naszego lokalnego produktu chcę podziękować Pani Hannie Pruchniewskiej Burmistrz Pucka, Staroście Puckiemu Jarosławowi Białkowi, Wójtom Gminy Kosakowo Marcinowi Majek i Marcinowi Kopickiemu, Panu Prezesowi Stowarzyszenia PLGR Zbigniewowi Chmarukowi oraz Panu dyrektorowi puckiej szkoły PCKZiU Kazimierzowi Czernickiemu.

Promocja Breitlinga, który ma trafić na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbywa się ramach zadania grantowego pt. „Dziedzictwo Kulturowe Kaszub Północnych – promocja i rejestracja Breitlingów. Zadanie realizowane jest w ramach strategii wdrażanej przez Stowarzyszenie PLGR.

Dzień przed oficjalną prezentacją odbywały się warsztaty kulinarne z udziałem młodzieży z puckiej szkoły PCKUiZ prowadzone pod czujnym okiem mistrzów kucharskich ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Dyrektora Muzeum Ziemi Puckiej Mirosława Kuklika. Współpraca adeptów i mistrzów sztuki kulinarnej zaowocował bardzo smakowitymi potrawami z ryb, wśród których prym wiódł bohater wydarzenia Breitling oraz śledź po kaszubsku, przyrządzany według tradycyjnej receptury.

Już w najbliższy weekend (25-27 września), Breitlingi i tradycyjnie przyrządzone śledzie po kaszubsku będzie można posmakować i zakupić do domu, podczas XVII edycji Darów Ziemi w Gdyni. Zapraszamy do strefy kaszubskiej, która będzie zlokalizowana nieopodal głównej sceny. Gwarantujemy, że lokalne kaszubskie produkty zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fot. A. Załęska