W miniony weekend (2-3 października br.) odbyły się targi „Smaki Regionów” w Poznaniu, na których reprezentacja z gminy Kosakowo Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy odebrało nagrodę „Perła 2021” za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy – śledź mancowy po kaszubsku. 

 

 

Celem konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.

Serdecznie gratulujemy Stowarzyszeniu Dziedzictwu Kulturowemu Szlakiem Północy i życzymy dalszych sukcesów!

 

Źródło: www.produktyregionalne.pl oraz facebookp/@StowarzyszenieDKSP