Czarny bez to roślina, którą spotykamy w całej Polsce, a soki i syropy z czarnego bzu są bardzo u nas powszechne. Pomagają nam przy przeziębieniach, a także stanowią doskonały dodatek do naszych herbatek. Poniżej zamieszczam recepturkę na syrop – w przypadku przeziębienia zaleca się picie maksymalnie 4 łyżeczek miksturki, a ze względu na właściwości wykrztuśne odradza się spożywanie jej przed snem.

Poniżej zamieszczamy przepisy z kwiatów i owoców czarnego bzu.

Do przygotowania syropu z kwiatu czarnego bzu należy przygotować:

  1. 40-60 skupisk kwiatów czarnego bzu, tzw. baldaszków,
  2. 1 litr wody,
  3. 1 kg cukru.

Kwiaty czarnego bzu należy odpowiednio przygotować – usunąć łodygi i ogonki. Następnie należy je zalać wrzącą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone, zalane wodą kwiaty pozostawiamy na 24 godziny w lodówce.

Po upływie doby, kwiaty należy przecedzić przez sito, dodać cukier i zagotować. Warto pamiętać, aby w trakcie gotowania systematycznie zbierać pojawiającą się pianę. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru gotowy syrop przelewamy do sterylnych słoików lub buteleczek, pasteryzujemy przez ok. kwadrans.

Do przygotowania syropu z owoców czarnego bzu należy przygotować:

  1. 1 kg owoców czarnego bzu,
  2. 1 kg cukru,
  3. wodę.

Owoce czarnego bzu należy dokładnie umyć, a następnie umieścić w garnku i zasypać cukrem. Ilość cukru jest dowolna – w zależności od tego, jak słodki syrop chcemy uzyskać. Zasypane cukrem owoce zalewamy wodą tak, aby owoce były przykryte, ale wody nie było za dużo. Całość gotujemy do momentu, kiedy owoce puszczą soki. Gotujemy i czekamy, aż wszystko ostygnie, przecedzamy, a powstały syrop przelewamy do czystych butelek lub słoików. Syrop z owoców czarnego bzu można pasteryzować, bez pasteryzowania może być przechowywany w lodówce przez ok. 3 tygodnie.