Dziś prezentujemy przepisy na problemy trawienne. Każdy z nas to przerabiał – z różnych powodów, na różne sposoby. Poniższe miksturki to oczywiście jedynie przykłady zalecane przez dietetyków i medyków. Niemniej jednak przy różnego rodzaju własnych dolegliwościach – należy zachować szczególną uwagę i rozsądek przy stosowaniu wszelkich ziół, skonsultować ze swoim lekarzem.

  1. Dla przejedzonych

Po zbyt obfitym posiłku najlepiej zrobić pół godziny przerwy, a potem wypijać małymi łyczkami, powoli, pół szklanki naparu. Zioła nasilą wytwarzanie soków niezbędnych do strawienia pokarmu.

  • łyżeczka ziela melisy lekarskiej
  • 1/2 łyżeczki mięty pieprzowej
  • 1/2 łyżeczki dziurawca
  1. Na wątrobę

Pić można po szklance naparu 3 razy dziennie, przez tydzień, na pół godziny przed głównymi posiłkami. Zioła wspierają regenerację wątroby, a także ułatwiają produkcję żółci.

  • łyżeczka ziela dziurawca
  • 1/2 łyżeczki korzenia mniszka lekarskiego
  • 1/2 łyżeczki ziela krwawnika
  • 4 owoce dzikiej róży
  1. Gdy mdli

Zioła można dosłodzić małą ilością miodu. Miksturę należy sączyć i… wąchać. Zawarte w niej olejki eteryczne łagodzą nudności.

  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub czubata łyżeczka świeżego drobno startego kłącza
  • 2 plasterki cytryny l plaster pomarańczy (lub sok z 1/4 owocu)
  1. Przy wzdęciach

Aż do ustąpienia objawów pić można 3–4 razy dziennie po filiżance naparu. Mieszanka taka łagodzi skurcze jelit, działa wiatropędnie i ułatwia trawienie.

  • łyżeczka koszyczka rumianku, a także drobno rozkruszone lub utłuczone:
  • 3 gwiazdki anyżku
  • po 1/3 łyżeczki nasion kopru i kminku.