Dziś prezentujemy przepisy na problemy trawienne. Każdy z nas to przerabiał – z różnych powodów, na różne sposoby. Poniższe miksturki to oczywiście jedynie przykłady zalecane przez dietetyków i medyków. Niemniej jednak przy różnego rodzaju własnych dolegliwościach – należy zachować szczególną uwagę i rozsądek przy stosowaniu wszelkich ziół, skonsultować ze swoim lekarzem.
- Dla przejedzonych
Po zbyt obfitym posiłku najlepiej zrobić pół godziny przerwy, a potem wypijać małymi łyczkami, powoli, pół szklanki naparu. Zioła nasilą wytwarzanie soków niezbędnych do strawienia pokarmu.
- łyżeczka ziela melisy lekarskiej
- 1/2 łyżeczki mięty pieprzowej
- 1/2 łyżeczki dziurawca
- Na wątrobę
Pić można po szklance naparu 3 razy dziennie, przez tydzień, na pół godziny przed głównymi posiłkami. Zioła wspierają regenerację wątroby, a także ułatwiają produkcję żółci.
- łyżeczka ziela dziurawca
- 1/2 łyżeczki korzenia mniszka lekarskiego
- 1/2 łyżeczki ziela krwawnika
- 4 owoce dzikiej róży
- Gdy mdli
Zioła można dosłodzić małą ilością miodu. Miksturę należy sączyć i… wąchać. Zawarte w niej olejki eteryczne łagodzą nudności.
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru lub czubata łyżeczka świeżego drobno startego kłącza
- 2 plasterki cytryny l plaster pomarańczy (lub sok z 1/4 owocu)
- Przy wzdęciach
Aż do ustąpienia objawów pić można 3–4 razy dziennie po filiżance naparu. Mieszanka taka łagodzi skurcze jelit, działa wiatropędnie i ułatwia trawienie.
- łyżeczka koszyczka rumianku, a także drobno rozkruszone lub utłuczone:
- 3 gwiazdki anyżku
- po 1/3 łyżeczki nasion kopru i kminku.