Wszyscy, którzy nabrali apetytu na świeżą rybkę w wytrawnym towarzystwie, nie zawiedli się odwiedzając II Festiwal Ryby i Wina w Mechelinkach. Ubiegły weekend (14/15 września) był w gminie Kosakowo świętem regionalnych produktów, wśród których królowały lokalne owoce morza, podawane w parze z dobrze dobranym winem. Program festiwalu, poza nieodłączną degustacją, pozwolił z bliska zobaczyć pracę mechelińskich rybaków. Uczestnicy wydarzenia z radością powitali wracający z morza kuter z pełną siecią bałtyckich fląder.

Atmosfera podczas drugiej edycji Festiwalu Ryby i Wina w Mechelinkach była znakomita – zauważa Marcin Majek, Wójt Gminy Kosakowo. – Doskonała frekwencja gości, wśród których nie mogło zabraknąć mieszkańców naszej gminy, to znak, że lokalne produkty cieszą się dużym zainteresowaniem. Warto więc promować regionalną kuchnię. Wśród 23 zarejestrowanych produktów tradycyjnych w całym powiecie puckim, są oczywiście dania z ryb. Podczas ubiegłego weekendu, nasze owoce morza były podawane, z także regionalnymi, wyrobami winiarni z Niemiec, Czech i Litwy.

Program festiwalu był niezwykle bogaty i w sposób bardzo atrakcyjny wypełnił popołudniową sobotę i niedzielę.

Sobota (14 września) zarezerwowana była dla przedstawicieli branży gastronomicznej. W Winiarni Nawrot w Mechelinkach, przygotowane zostały kulinarne pokazy, pod czujnym okiem mistrzów kuchni: Krzysztofa Szulborskiego oraz Andrzeja Ławniczaka. Pokazom towarzyszyła degustacja win Mozelskich, potraw przygotowanych przez uczniów lokalnych szkół gastronomicznych oraz tradycyjna ceremonia „odbijania beczki matiasa”.

15 września (niedziela), drugi dzień festiwalu rozpoczął się na molo w Mechelinkach. Tłumnie zgromadzeni uczestnicy uważnie obserwowali prezentację połowu w wykonaniu mechelińskich rybaków. Natura nie zawiodła organizatorów i wszystkich miłośników dobrej kuchni. Do przystani w Mechelinkach zawinął kuter w siecią pełną bałtyckich fląder.

Świeżą rybę właśnie, a także wiele innych regionalnych produktów mogli posmakować wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili bazę festiwalu w Winnicy Nawrot. Tradycyjne dania podawane były w parze z dobranymi winami rodzimych i niemieckich winnic.

O muzyczną oprawę drugiego dnia festiwalu zadbał zespół Deadly Plants.

Organizatorami II Festiwalu Ryby i Wina było Stowarzyszenie Turystyczne „Kaszuby Północne” – Lokalna Organizacja Turystyczna. Pomysłodawcą imprezy jest Powiat Pucki. Za wsparcie dziękujemy Gminie Kosakowo, Północnokaszubskiej Lokalnej Grupie Rybackiej, Stowarzyszeniu „Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy”, Miejskiemu Ośrodkowi Kultury, Sportu i Rekreacji w Jastarni oraz gospodarzowi Winnicy Nawrot.