Coś dla ciała i dla ducha. Regionalne produkty będą dominowały podczas wydarzenia promującego gastronomię Kaszub Północnych. W Mechelinkach przy ul. Klifowej 17 działa jedyna w powiecie puckim winnica, dokąd zaproszeni są wszyscy miłośnicy dobrej kuchni, na drugą edycję Festiwalu Ryby i Wina – 15 września (niedziela), od godziny 13.
Coraz bardziej poszukiwanym produktem lokalnym jest żywność wysokiej jakości – produkty rolnictwa ekologicznego, w tym produkty tradycyjne. Na terenie powiatu puckiego zarejestrowane są 23 produkty tradycyjne, wśród nich znaleźć można dania z ryb morskich. W połączeniu z dobrze dobranym winem ryba smakuje wyśmienicie. Podczas II Festiwalu Ryby i Wina w Mechelinkach, oba te wyroby będzie można smakowicie zestawiać.
Organizatorzy, podczas wydarzenia, zaplanowali pokaz tradycyjnego połowu ryb, gotowanie na żywo, pokaz wędzenia, degustację potraw i win oraz stoiska z serami, miodami, chlebem i rękodziełem. Gościć będą kilku wystawców polskich, czeskich i niemieckich win własnych wyrobów, czas wypełnią konkursy i występy artystyczne. Podczas festiwalu będzie też czynna atrakcyjna strefa dla dzieci.
Dzień wcześniej (sobota, 14 września) zaproszeni goście z branży gastronomicznej będą degustować potrawy z ryb. Ich przygotowaniem zajmą się uczniowie szkół gastronomicznych powiatu puckiego, pod okiem szefa kuchni. Goście będą dzielić się swoimi wrażeniami smakowymi, a także dobierać właściwe wina.
Program:
Sobota, 14 września – dzień branżowy
Niedziela, 15 września:
13:00 Pokaz połowu ryb
13:30 Korowód
14:15 Występ artystyczny
14:40 Prezentacja efektów pracy uczniów szkół gastronomicznych
15:00 Występ artystyczny
15:30 Prezentacja win polskich
15:45 Występ artystyczny
16:00 Prezentacja win niemieckich
16:30 Występ artystyczny
17:00 Prezentacja potraw rybnych – degustacja win
17:30 Występ artystyczny
18:00 Podsumowanie Festiwalu
18:30 Występ artystyczny